Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe haak je een granny square

Met granny-squares kun je van alles maken: kussens, dekens, tochtrollen, kerstkransen enzovoort. Maar dan is het wel handig als je een goed en leuk patroon hebt van een granny square. Speciaal voor de feestdagen en speciaal voor Karlijn van het superleuke inspirerende blog Wonderlicht, heb ik een patroon van een ster-granny-square uitgeschreven. Mocht je een beginneling zijn en begrijp je de termen hieronder niet helemaal, dan is het een idee om even dit instructiefilmpje te bekijken.

Het patroon van de Granny Square met stermotief:
Met kleur 1 haak je vijf lossen en sluit de ring met een kettingsteek (wordt ook wel halve vaste genoemd).

Rij 1: 2 lossen, 2 stokjes die je niet helemaal afrond zodat je drie lussen om je haaknaald hebt. Je slaat nog een keer de draad om de haaknaald en trekt de naald in een keer door de drie lussen, 3 lossen, *3 (niet helemaal afgeronde) stokjes, zodat je 4 lussen om je haaknaald hebt, sla de draad om de haaknaald en trek de draad in een keer door de vier lussen, 3 lossen. Vanaf het sterretje vier keer herhalen. (Dan heb je dus totaal zes ‘blaadjes’) Je sluit met een kettingsteek in de spits van het eerste ‘blaadje’ en hecht af.

Rij 2: in een nieuwe kleur in de lossenboog 2 lossen haken, 2 stokjes die je niet helemaal afrond zodat je drie lussen om je haaknaald hebt. Je slaat nog een keer de draad om de haaknaald en trekt de naald in een keer door de drie lussen, 3 lossen, *3 (niet helemaal afgeronde) stokjes, zodat je 4 lussen om je haaknaald hebt, sla de draad om de haaknaald en trek de draad in een keer door de vier lussen, 3 lossen. In een lossenboog heb je nu twee blaadjes. *In de volgende lossenboog 3 (niet helemaal afgeronde) stokjes, zodat je 4 lussen om je haaknaald hebt, sla de draad om de haaknaald en trek de draad in een keer door de vier lussen, 3 lossen, 3 (niet helemaal afgeronde) stokjes, zodat je 4 lussen om je haaknaald hebt, sla de draad om de haaknaald en trek de draad in een keer door de vier lussen, 3 lossen. In een lossenboog heb je nu opnieuw twee blaadjes. Vanaf het sterretje vier keer herhalen. De rij sluiten met een kettingsteek en afhechten.


Rij 3: in een nieuwe kleur in een lossenboog 4 lossen haken en 2 dubbele stokjes, drie lossen en 3 dubbele stokjes, 1 losse en in de volgende lossenboog 3 stokjes, 1 losse en in de volgende lossenboog drie stokjes, 1 losse en *in de volgende lossenboog 3 dubbele stokjes, 3 lossen, 3 dubbele stokjes, 1 losse in de volgende lossenboog 3 stokjes, 1 losse en in de volgende lossenboog 3 stokjes, 1 losse. Vanaf * nog twee keer herhalen en de rij met een kettingsteek sluiten en afhechten. 

Je Granny Square met stermotief is nu klaar. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gehaakt hoesje voor je smartphone

Follow my blog with Bloglovin Dit haakpatroon staat nu in een gratis e-book met haakpatronen. Klik hieronder op de afbeelding om je in te schrijven op de nieuwsbrief, je ontvangt het e-book na de bevestiging meteen in je mailbox.

Hartjesrand haken | Crochet heartborder

Gezien op hobby.blogo . De foto is je telpatroon. Makkie toch? Seen on hobby.blogo . The picture is your free pattern. Easy wright?

Schaatsen haken

Op Freubelweb  kun je uren rondsnuffelen tussen de freubels met patroonbeschrijvingen. Zo kwam ik deze schattige tutorial van gehaakte schaatsjes tegen. Simpel, maar je moet er maar op komen. Bron afbeelding:  The Party Artisan